17 siječanj 2013
17 siječnja 2013,
 0

Paleta i gajba su najjednostavniji i najjeftiniji način za uređenje doma ili okolice. Dovoljno je pustiti maštu da uradi svoje i dobit ćete lepezu mogućnosti – od stalka za tenisice, stolića za dnevni boravak ili terasu itd. Kako same po sebi nisu previše atraktivne, može ih se preoblikovati u funkcionalan namještaj – i to bez pretjeranog financijskog ulaganja. U nastavku ćemo prikazati nekoliko primjera  iskoristivosti.

Paleta kao stolić

Dovoljno je šarafima pričvrstiti nogice s rotirajućim kotačima na rubove donjeg dijela palete. Zatim ga obojati u željenu boju ili jednostavno prelakirati ukoliko želite ostaviti izvorni izgled drva.

Kako sami možete napraviti stolić od palete

Polica

Iskoristivnost dijelova palete ili kompletnih paleta je širolika, stoga se sljedeći prijedlog odnosi na police – bilo za knjige, slike, hranu, kuhinjske potrebštine ili alat. Dio palete se jednostavno pričvrsti na zid uz nekoliko šarafa te se ukrasi željenim motivima.

Na sljedećem linku možete pronaći najopširniji prikaz prenamjene palete te kreativnosti novih vlasnika:

pinterest – palete

Kako napraviti stolicu od paleta
Kako napraviti stolicu od paleta
Kako napraviti stolicu od paleta

Palete su toliko svestrane te izvrsne za početnike, kao i iskusne građevince. Nisu sve palete s drvom jednake. Prvo što treba potražiti je pečat HT, što znači da su palete termički i kemijski obrađene – velika većina paleta ima oznaku HT. Svakako pomno pogledajte ploče – jesu li puknute ili iskrivljene? Ukoliko jesu, vrlo je izazovno raditi s njima, stoga nemojte gubiti vrijeme već krenite dalje u potragu! Također obratite pažnju i provjerite je li se išta prolilo po njima . Ako izgleda zagađeno, nastavite potragu!

Ljepota i izazovi drveta palete nalaze se u njegovim varijacijama. Nikada ne pretpostavljajte da su daske iste debljine ili širine, čak i ako su iz iste palete! Kada kupujete drva u trgovinama, oni se skraćuju do zadane debljine, a svi su rubovi ravni i kvadratni , ali ne i drvo od palete!

Na primjer: ako želimo izraditi klupu za palete i želimo da vrh bude ravan, moramo pažljivo odabrati daske iste debljine ili prilagoditi način na koji je gradimo. Ili ako pravimo stolni vrh, želimo da su sve letvice lijepo postavljene, tada moramo odabrati daske koje su ravne. Iznenadit ćete se koliko ih nema! Ako imate pilu i želite rubove poravnati ravno ili poravnati površinu do debljine, obavezno upotrijebite metalni detektor ili magnet! Neki skriveni čavli mogu vam pokvariti oštricu pile.

Drvena paleta kao okvir za slike
Napravite vrt od drvene palete
Radni stol od palete