Opis proizvoda:

Iz drva se izrađuje čitav spektar konstrukcijskih rješenja, ovisno o obliku proizvoda u transportu, otpornosti na mehanička i klimatska opterećenja, načinu transporta i sl. Drveni materijal za pakiranje i proizvodi od drva za pakiranje obuhvaćaju sanduke, kutije, gajbe, palete, bačve, okvire, obloge i druge drvene proizvode.

Različiti oblici ambalaže za drvo

Različiti oblici ambalaže za drvo

 

Prema međunarodnim standardima, drveni materijal za pakiranje su tretirano drvo i proizvodi djelomično ili u cijelosti izrađeni od tretiranog drva, koji se koriste za pakiranje, učvršćivanje ili pri prijevozu bilo koje vrste robe. Za potvrđivanje fitosanitarnog statusa drvenog materijala za pakiranje koristi se službena oznaka ili žig koji je međunarodno priznat.

Međunarodni standardi

Propisani postupci tretiranja i označavanja sukladni su međunarodnom standardu za fitosanitarne mjere ISPM 15. Radi uništavanja štetnih organizama u drvenom materijalu za pakiranje primjenjuju se sljedeći postupci: toplinsko tretiranje (HT) te fumigacija metilbromidom (MB).

Toplinsko tretiranje (toplotni tretman drveta) se sastoji od zagrijavanja drva za ambalažu ili gotove ambalaže do postizanja minimalne temperature od 56 °C u sredini najdebljeg drvenog elementa te održavanja navedene temperature u trajanju od najmanje 30 minuta.